Si aquesta és una pregunta que tens al cap felicita’t ja que mostra que el teu sentit crític està en MODO ON i que abans de “posar-te” a una xarxa social vols saber si realment et pot aportar quelcom valuós en el teu procés de recerca de feina.

Ara veurem junts alguns aspectes que creiem que són interessants tenir presents:

1. “Qui sóc?”.

Des d’on t’estàs mirant? Et veus com un/a jove sense experiència i que no té gairebé res valuós que pugui interessar a una empresa? Si la resposta es SI. Què tal si canvies de perspectiva?

¿Ets un/a jove professional amb uns coneixements actualitzats, amb una dosi important  d’entusiasme, que t’apassiona el camí que has escollit, amb bones habilitats pel que fa a les noves tecnologies i amb un munt d’opcions per a decidir cap a on vols anar?.

Quants professionals amb una llarga experiència voldrien tornar a estar de nou en aquest moment?.

Creus que això no pot interessar a una empresa? És bàsic mostrar qui ets d’una manera clara al teu perfil i especialment relacionat amb el teu objectiu professional.

Per exemple, si has estudiat Biologia posarem al titular del teu perfil „Biòleg/a“ en lloc de Llicenciat/da en Biologia. Si has fet pràctiques pensa com es deia el lloc de feina del professional que ocupaves. També és interessant que posis especial atenció en la descripció de funcions i a l’apartat d’Aptituds que en el teu cas tindran un pes encara més rellevant. Pots mirar ofertes de treball, perfils d’altres professionals del teu sector per a inspirar-te.

2. “Per a què vull estar a LinkedIn?”.

Quin és el teu objectiu?.

D’això depèn el disseny de l’estratègia i del pla d’acció.Vols fer-te visible com un/a jove professional? Vols augmentar el contactes professionals?  Vols estar al dia del que passa al teu sector?.

Escull quin o quins són els teus objectius principals.

3. “Com ho faré?”.

Pensar una estratègia i dissenyar un pla d’acció és clau. Les accions que faràs a LinkedIn dependran del teu pla d’acció.

Algunes passes poden ser: Omplir el teu perfil d’acord al teu objectiu professional, mostrar un caràcter proactiu, participant, compartint informació. Un aspecte interessant són els grups. Cercar els grups rellevants del teu sector on es comparteix informació, on estan els professionals amb els que t’interessa relacionar-te. Com reconèixer a quins grups és interessant estar? Hi ha un cercador, pots investigar els grups, mirar quantes persones formen part d’aquests, si és un grup actiu.

El món 2.0 és com el món presencial. Entra, presenta’t, observa, comença a interactuar. Al principi simplement amb un „Recomanar“ (semblant al „M’agrada“ del Facebook) o un comentari d’agraïment. Més tard compartint informació que trobis útil, d’interès, ofertes de treball… Això farà que comencis a fer-te visible. Quan trobis professionals interessants més tard pots convidar-los a formar part de la teva xarxa.

Big Bang Data

Participar en els grups: et posiciona en el seu sector, crees relacions professionals (sinèrgies), mostres que ets una persona activa. Un grup també és un aparador pels seleccionadors/es si estàs en recerca de feina.

Per últim una última cosa, troba “el teu moment Linked In del dia”. Tothom riu quan ho sent. Oi que cada dia mires el mòbil? El Facebook? El correu electrònic? És important ser constants, marcar uns objectius i anar a poc a poc assolint-los.

Una alumna d’un dels Tallers “Augmenta els teus contactes professionals mitjançant LinkedIn” del programa Barcelona Treball Joves de Barcelona Activa em va escriure:

“Tenia LinkedIn i no l’exprimia. La feina que he trobat l’he aplicat a través de LinkedIn gràcies als consells que ens vas donar per cercar feina amb paraules clau. La feina l’he trobada posant al cercador de feina de LinkedIn : biologia Barcelona, ciències de la salud Barcelona.”

Laura ha trobat una feina de biòloga, així que trobar feina mitjançant LinkedIn, no és fàcil i si possible.

Si veus que és un tema que t’interessa i vols conèixer més sobre aquesta xarxa professional pots anar a algun Taller sobre LinkedIn dels que fa Barcelona Activa. Són tallers gratuits conduits per professionals que coneixen l’eina i et poden aportar una visió molt pràctica des de la seva experiència professional.

Et deixo alguns links:

Tinc LinkedIn, com l’utilitzo en la recerca de feina? Pedro Rojas 

Xarxa de contactes: Practica LinkedIn. Proyectos TIC

i si vens a  Augmenta els teus contactes professionals mitjançant LinkedIn  ens veurem.

LinkedIn és una xarxa professional que no només serveix per a cercar feina sino també per a professionals que ja treballen.

La decisió d’estar o no a LinkedIn és teva, de ningú més.

Ens veiem a LinkedIn?